درمان امراض طحال .. , صفرا و کبد

طحال
دلایل بیماری طحال فراوان هستند و بیماریهای خونی یکی از دلایل مهم بزرگ شدن طحال می باشند و بیماریهای عفونی نیز یکی از عوامل مهم ایجاد این بیماری به شمار می روند همچنین سرطان ها و بیماریهای مادر زادی می تواند باعث بزرگ شدن طحال شو ند . بزرگی طحال اکثر اوقات با بزرگ شدن کبد همراه است . کم خونی ها که انواع بیماریهای خونی را تشکیل می دهند اکثر اوقات طحال را بزرگ می کنند .
برای درمان ورم طحال
هر صبح و عصر پنج گرم افسطین را با 5 گرم مغز ناخنک بجوشانید آب آن را صاف کنید و بنوشید . روزی 7 عدد انجیری که در سرکه مانده باشد ( ترشی انجیر ) بخورید . هر صبح ناشتا 5 گرم تاج ریزی و 5 گرم رازیانه ساییده شده را در یک فنجان سکنجبین مخلوط کنید و بخورید .

کیسه ی صفرا
در سمت راست بدن زیر کبد کیسه ی کوچکی به اندازه ی یک گلابی قرار دارد که صفرا نامیده می شود . صفرایی که در کبد ساخته می شود در این کیسه جمع می شود .
تنظیم کار صفرا
برای اینکه کیسه ی صفرا همیشه منظم کار کند و دستگاه گوارش هیچ گونه ناراحتی پیدا نکند ؛ در هفته یک بار آب آلبالو یا آب زرشک یا آبغوره بنوشید .
هر چند ماه یک بار 10 الی 12 مثقال پولک های مغز فلوس را نرم بکوبید و بعد بخیسانید و صبح ناشتا آب آن را بنوشید .
به کار انداختن کیسه ی صفرا
برای به کار انداختن کیسه ی صفرا باید صبح ناشتا یک قاشق سوپ خوری روغن زیتون را با کمی آب لیمو مخلوط کنید و بخورید ...... پنجاه گرم ریشه ی زرشک را نیمکوب کرده و در یک لیتر آب سرد به مدت 15 دقیقه بخیسانید و در همان آب بجوشانید سپس آب آن را صاف کنید و شیرین کرده و پس از هر غذا یک فنجان بنوشید .
تخلیه کردن کیسه صفرا
اگر میل دارید کیسه ی صفرا تخلیه شود از این خوراکی ها بیشتر استفاده کنید . مانند : آب پرتقال , آب انار ترش , آب زرشک , آبغوره , آش آبغوره , آب شاه توت , دوغ , ماست , آب دم کرده ی قاریقون
سنگ کیسه صفرا
بدن زنان سه برابر بیشتر از مردان مستعد ایجاد سنگ صفرا است .... زنانی که از خوردن صبحانه خودداری می کنند و یا نوشیدنی های کافئین دار ( چای و قهوه ) می نوشند به مراتب بیشتر در معرض سنگ های صفراوی هستند .
عوامل سنگ در صفرا
چاقی , کاهش وزن , هورمون های جنسی مونث , بیماری ایلئومی یا رزکیسون ایلئوم , و افزایش سن .
درمان سنگ صفرا
برای رفع سنگ کیسه ی صفرا می توانید یک پیاز درشت را رنده و با چهار قاشق سوپ خوری روغن زیتون نیم پز کنید , بعد 150 گرم آب به آن اضافه کنید و 10 دقیقه بجوشانید . پس از شام تا گرم است آب آن را بنوشید . همچنین 5 گرم برگ کلفت و خشک توت سیاه را در 150 گرم آب 4 تا 5 ساعت دم کنید و آب آن را پس از سرد شدن صاف و شیرین کرده هر شب یک فنجان از آن را 2 ساعت بعد از خوردن آب پیاز بنوشید این کار را چند شب ادامه دهید . اگر هنگام ادرار کردن احساس درد کردید . نشانه ی بهبودی است و باید مصرف را ادامه دهید . آب سیب ترش را بگیرید و بدون شیرینی قوام آورید و بخورید ... در روز چند مرتبه آب پرتقال بخورید

آپاندیس
آپاندیس لوله ی کرم مانندی است به نام ( ورمی فورم آپازیکس )که از روده آویزان است . مجرای تو خالی و کوتاهی است که انتهای آن مسدود است و طول آن 65 میلیمیتر و قطر آن به کلفتی انگشت کوچک دست است . علم پزشکی هنوز هدف از وجود آپاندیس را کشف نکرده است
در مورد آپاندیس باید فورا به پزشک مراجعه کرد و به کلی از خوردن گوشت و مواد نشاسته دار پرهیز شود . تا رسیدن به پزشک به عنوان خوراکی های موثر می توان از آب پرتقال , آب هویج , آلو , آب آلو , کمپوت سیب و پیاز پخته شده استفاده کرد .
.jpg)
کبد
کبد غده ایی است حجیم به رنگ قرمز مایل به قهوه ایی که وزن آن با خون حدود 2400 گرم است . زمانی که غذا در بدن هضم می شود موادی از آنها به دست می آید که آن مواد از رگ ها به سمت کبد می روند . این غده نقش مهمی در تنظیم ترکیبات خون و همچنین واکنش های شیمیایی بدن دارد .
یکی از مهم ترین بیماریهای کبد تنبلی کبد است . تنبلی کبد باعث می شود که مقدار زیادی از متابولیت های سمی وارد جریان خون شوند و بر کار مغز اثر گذارند که همین امر از دقت و کارایی مغز می کاهد و در نتیجه به کج خلقی و افسردگی می انجامد .
حفظ سلامت کبد
بهداشت کبد باید از مولدات سودا مثل بادنجان مخصوصا سرخ کرده ی آن , غذاهای بسیار گرم و پر انرژی مانند چربی ها و سرخ کرده ها , مواد رنگی و مشروبات الکلی پرهیز کرد .
تقویت کبد
اگر میل دارید که کبد را تقویت کنید ضمن این که از خوردن اسفناج و چربی ها پرهیز می کنید از خوراکی هایی که کبد را تقویت می کنند بیشتر استفاده کنید مانند : آب کدو , آب خرفه , آب انار , آب خیار , آب کاسنی تازه , آب جوشانده ی کاسنی , عرق کاسنی , لعاب اسفرزه , شربت لیمو , شربت سکنجین , به لیمو , آب جوشانده ی خارخاسک , شیره چهار تخم , روغن زیتون , آب سیب درختی , انجیر , به شیرین خام , آب دم کرده ی سنبل الطیب , ترجبین , ماء الشعیر, شربت غوره , آب عناب , آب زرشک , شربت زرشک ....

امراض کبدی
از این خوراکی ها پرهیز کنید : پنیر و تخم مرغ , چربی جات , گوشت های کنسرو شده خوراکی های جوهر دار , سس های تند , شیرینی های قنادی , شرینی های قنادی , ته دیگ برنج , چیپس و مشروبات الکلی و مواد مخدر و غذاهای سرخ کرده .
خوراکی هایی که در رفع امراض کبد ی کمک می کند بیشتر استفاده کنید . مانند : کاهو . سالاد کلم . گوجه فرنگی . کرفس قمری , سیب درختی , زرد چوبه , همچنین رژیم صغیر و کبیر انگور نیز مفید است . هر روز ناشتا یک لیوان آب هویج بنوشید .

یرقان
دو نوع یرقان یا زردی وجود دارد . یکی مربوط به گرفتاری کیسه ی صفرا و انسداد مجرای آن است و دیگری در اثر ویروس ها پدید می آید که آن را یرقان ویروسی می نامند .
درمان یرقان یا زردی
هر نوع یرقان و زردی را می توان با طباشیر هندی و ریوند چینی از هر کدام 10 گرم , گل محمدی , تخم کاسنی از هر کدام 20 گرم , تخم خرفه 30 گرم و زرشک هسته دار 50 گرم همه را مخلوط کرده نیم کوب کنید . آن را به 10 قسمت مساوی تقسیم و هر قسمت را یک روز بجوشانید و آب صاف کرده ی آن را صبح و عصر بنوشید . قبل از نوشیدن آن , مقداری تخم خیار و تخم خربزه را کوبیده و بجوشانید تا غلیظ شود و مانند شیره سفت شود و صاف کنید و با آب جوشانده مخلوط و مورد استفاده قرار دهید .
هر روز صبح و عصر 10 گرم ریشه ی کاسنی و 10 گرم ریشه ی ترشک را بجوشانید و آب آن را صاف کرده آن را بنوشید .
برای اطلاعات بیشتر در مورد یرقان در نوزادان و بزرگسالان به صفحه 544 تا 547 کتاب دایره المعارف گیاه درمانی ایران مراجعه کنید .